Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (39) Viser 1 - 30

Anemoner og korallar på havbotn. Foto: Mareano/Havforskingsinstiuttet

Mareano-konferansen 2021

15.11.2021

Gjekk du glipp av Mareano-konferansen eller vil sjå han om att? No er opptak av konferansen tilgjengeleg.

illustrasjon, kartlagt område, karbon

Kart om karbonlagring

29.10.2021

Tre nye produkter er nå lagt til i Mareanos karttjeneste. Ett kart er viet sedimentasjonsrater, og to kart handler om organisk karbonlagring i sedimenter.

Travelt i GOS' Hangar

En førstereisgutts betraktninger II

21.10.2021

Toktdagbok, forsettelse av En førstereisgutts betraktninger: Etter at den første videolinjen var registrert fulgte de neste tett i tett. Mareano er det mest omfattende kartleggingsprogrammet i verden av sitt slag, og da holder det ikke med en enkel sondering her og der.

Skyggerelieffbilde som viser 3D-modell fra Molloydypet og Molloyryggen.

Slik skal vi utforske dyphavet

20.10.2021

Forskerhjørnet: Det er et stort behov for kunnskap om miljøet i dyphavet for å kunne ta kunnskapsbaserte vurderinger. Gjennom forvaltningsplanarbeidet for Norskehavet har regjeringen påpekt kunnskapshull knyttet til miljøforholdene i de dype delene av Norskehavet.

Dyphavet terreng mareano nett

Mareano på dypt vann

20.10.2021

Kronikk: Mareano-programmet har i over 15 år gjennomført kartlegging av havbunnen på store deler av kontinentalsokkelen i Norskehavet og Barentshavet. Nå står dyphavene for tur.

Fjærestjerne på havbunnen

Forsking på havbotnen er samla mellom to permar

13.10.2021

I sju av 13 artiklar som er samla om kartlegging av botnen i Nord-Atlanteren er det forskarar involvert i Mareano på forfattarlista.

Foto av horisont

Mareano-toktet ved veis ende

06.10.2021

Toktdagbok: Klokka er 18.25 søndag ettermiddag, og vi er på nesten 500 meters dyp. Videoriggen vår svever dovent over bunnen. De siste meterne av til sammen 33,4 kilometer med videolinjer på Spitsbergenbanken legges nå bak oss før FF 'G.O. Sars’ setter kursen mot Tromsø.

Travelt i GOS' Hangar

En førstereisgutts betraktninger

05.10.2021

Toktdagbok: Da jeg for flere dager siden spankulerte opp landgangen til den prektige G.O. Sars for første gang, var det med en smak av både ærefrykt og stolthet. Men med knappe fire uker som ansatt på HI var det også en del spenning knyttet til arbeidet som lå framfor oss, og ikke minst i hvilken grad jeg kunne gjøre nytte for meg som annet enn kortspiller og ballast.

En artsrik bunnstrålfangst

I Polarfrontens grenseland

04.10.2021

Toktdagbok: Etter to uker til sjøs har vi sett hvordan bunnsamfunnene endres med bunnsubstrat, og bunnvannets temperatur fra øst til vest på Spitsbergenbanken. Fra forholdsvis dype mudderflater i sørøst, opp steinsatte skråninger mot nord, og videre vestover mot Bjørnøya finner vi store mengder døde muslingskall og skjellfragmenter, samt enkelte høyarktiske bunndyr. Vi befinner oss i Polarfrontens grenseland.

Aivo2021 Berggrunn Fig 0 nett

Bergarter med yrende dyreliv på Spitsbergenbanken

01.10.2021

Toktdagbok: Mareano fortsetter kartleggingen av Spitsbergenbanken. Ved hjelp av multistråleekkolodd, sedimentekkolodd og avansert videoutstyr kan vi nå se hvor berggrunnen stikker opp gjennom løsmassene på sjøbunnen, og studere bunnsamfunnene som lever på fast fjellgrunn.

Nakensnegl i glass

Sommerfuggel i vinterland

30.09.2021

Toktdagbok: Nei, det har ikke gått helt i surr for oss her om bord; vi ser faktisk mange av «havets sommerfugler», nakensneglene, når vi tar videotransekter av havbunnen. Nakensnegler, orden Nudibranchia (nudus: naken, branchia: gjeller) er snegler uten skall, med gjellene utenpå kroppen i form av en gjellebusk er marine. Vi har omkring 120 arter1) av dem i Norge, og det oppdages stadig flere. 

Valerie sept 2021 ingress

Spitsbergenbanken fra dypet i sør til grunnene i nord

28.09.2021

Toktdagbok: På årets siste Mareano-tokt til Spitsbergenbanken, rett sør for Hopen, blåste det kuling, og bølgehøyden var fire-fem meter. Da videoriggen sto parkert på havbunnen på 150 meters dyp kunne vi se hvordan sedimenter i vannet og dyr på havbunnen drev fram og tilbake i omtrent samme bølgebevegelse som forskningsfartøyet «G.O. Sars» gynget i bølgene.

R2750VL2819 Cephalopoda

Møt innbyggerne på Kirkegården!

27.09.2021

Toktdagbok: Mareano ankommer Kirkegården, sørøst for Svalbard og Spitsbergenbanken. Vi senker en svær kamerarigg ned på havbunnen for å ta en titt. Mudder og sand blir virvlet opp når vi lander og i begynnelsen ser vi ikke noen ting. Ved første øyekast kan Kirkegårdens havbunn virke øde, men til tross for områdets dystre navn er denne Kirkegården full av liv! Her skal du få møte noen av dens mange innbyggere.

Tokt Toppfigur esker nett

Vel bevarte spor etter istiden på Spitsbergenbanken

23.09.2021

Toktdagbok: Mareano fortsetter kartleggingen av Spitsbergenbanken og tar en nærmere kikk på noen av landformene som ble dannet da banken var dekket av en tykk isbre.

Bilde av alle toktdeltakerne. Bildet er tatt ute på dekk.

Nå står Spitsbergenbanken for tur

20.09.2021

Toktdagbok: Etter 33 timer seilas fra Tromsø nærmer vi oss selveste Spitsbergenbanken, som er kjent som et høyproduktivt havområde mellom Bjørnøya og Hopen. I tillegg skal et område kalt Kirkegården kartlegges, uten at noen om bord med sikkerhet kan si hvor navnet kommer fra.

Havnasjonen, utstilling, Atlanterhavsparken

Marint vitensenter med Mareano-hjelp

03.09.2021

Landets første vitensenter med marin profil er opna i Ålesund. Mareano-programmet har levert fagleg innhald og samstundes gjeve ein million kroner til den store satsinga i Atlanterhavsparken.

Terrengmodell som viser sanddyner på havbotn på Spitsbergenbanken.

Mareanos årsrapport for 2020

05.07.2021

Årsrapporten gir ei oversikt over gjennomført kartlegging, resultat og leveranser frå Mareano-programmet i 2020.

Bildet viser medusahoder

Meld deg på Mareano-konferansen

05.07.2021

De siste resultatene fra kartleggingen, kunnskapsdeling og bruk av Mareano-data er blant temaene når Mareano-konferansen 2021 arrangeres digitalt 21. oktober.

Grønlandshval svømmer i Framstredet. Foto: N. Cobbing, Norsk Polarinstitutt

Her finnes de særlig viktige miljøverdiene i norske havområder

24.06.2021

En ekspertgruppe har sett med nye øyne på alle de særlig verdifulle områdene i norske havområder (SVO-er). Mye av dataene i rapporten kommer fra Mareano.

Bilde av uer som svømmer blant restene av en ankervinsj.

Havforskerne har oppdaget savnet skipsvrak fra 1913

28.05.2021

Forskerne har gjort et vrakfunn utenfor Bodø som de antar er DS Malmberget. Etter 108 år kan mysteriet om skipet som forsvant i stormen med 43 mennesker om bord, være nær oppklaring.

MPV Pohjanmeri i arktisk farvann. Foto: Arctia Meritaito Ltd.

Djupnekartlegging i 2021

26.05.2021

Arctia Meritaito Oy skal djupnekartlegge tre mindre område i Barentshavet for Mareano-programmet i år. Deira fartøy MPV «Pohjanmeri» startar sitt kartleggingstokt 15. juni.

Bildet viser et spor i sanden på havbunnen fra en kråkebolle i formen av et hjerte

Med miniubåt på dypt vann

18.05.2021

Toktdagbok: Selv om Aktivneset som fiskebank ble oppdaget så tidlig som i 1885 er det lite liv å se rundt oss fra ‘G.O. Sars’ sitt rorhus. Ikke er det andre skip å se, og etter at vi forflyttet oss lenger øst til dyphavet utenfor Garsholbanken, bare en og annen enslig måke. På 1000 meters dyp derimot, er de tusener av år gamle bunnsamfunnene i full aktivitet.

Fargerike blomkålkoraller i Duva slekten

Istidens flyttblokker – en suksessfaktor for fremvekst av blomkålkorallskog

10.05.2021

Toktdagbok: På den nordøstlige kanten av Norskerenna, vest for Aktivneset har vi sett hvordan bl.a. istidens prosesser har lagt premisser for hvor man finner verdifulle og sårbare habitater i vår tid. Der, i et område med mange flyttblokker står myke blomkålkoraller tett i tett på hver stein og blokk, faktisk såpass tett at området defineres som en blomkålkorallskog (cauliflower garden).

VB erosion NO nett

Sterke havstrømmer ved Aktivneset

07.05.2021

Toktdagbok: Etter en reise på 16 timer fra Garsholbanken kom vi til vårt andre kartleggingsområde på dette toktet, vest for Aktivneset. Dette er et spesielt område helt ytterst i Norskerenna, en dyp kanal som starter utenfor Oslofjorden og bukter seg rundt Sørlandet og Vestlandet før den ender i Norskehavet vest for Aktivneset.

Mareanos toktdeltakere oppstilt ombord G.O. Sars

Mareano-toktene fortsetter

03.05.2021

Toktdagbok: Etter to dager ved kai i Bergen er forskningsskipet G.O. Sars klar for nytt Mareano-tokt i «vesterled». Etter 3-4 uker til sjøs på bankene utenfor Midt-Norge, og etter avløsning av forskere og mannskap, nye forsyninger og påfylling av drivstoff, startet det andre av årets Mareano-tokt fra Bergen 28. april. Toktet er todelt med skifte av Mareano-medarbeidere 12. mai.

NRK-fotograf filmer mens programleder og biolog ser på ulike dyr.

Norge Rundt tester toktlivet på fredag

29.04.2021

Det er bare å benke seg foran skjermen på fredag 30. april kl. 19.40. Da kickstarter Mareano gullrekka – med storfint besøk av Norge Rundt på tokt med «G.O. Sars».

DW Figur 1 nett

70-metersbakken

26.04.2021

Toktdagbok: Etter flere dagers kartlegging på Garsholbanken står videoriggen «Chimaera» på kanten av en ensom, krummet rygg som ruver opp i det ellers ganske flate landskapet nord i området.

Soloppgang, Garsholbanken

Vellykket kjemiprøvetaking på Garsholbanken

26.04.2021

Toktdagbok: Etter ti døgn med kartlegging på Garsholbanken er det tatt prøver for kjemiske analyser på åtte stasjoner. Vi fikk multikjerneprøver på fem av stasjonene og overflateprøver fra tre stasjoner, en fangst vi er godt fornøyde med.

Korona ErlendAstadLorentzen nett

Vellukka «koronatokt» i Mareano

21.04.2021

Strenge smittevernreglar og gode risikovurderingar har gjort det mogleg å gjennomføre alle Mareno-tokt som planlagt det siste året.

Toktdeltagerne samlet på mønstringsstasjonen på femte dekk

Sårbare naturtyper på Garsholbanken

20.04.2021

Toktdagbok: G. O. Sars har vært to uker på havet og kartleggingsområdet på Garsholbanken er undersøkt med video og bunnprøvetakingsredskap. Garsholbanken er et ganske flatt område på sokkelen vest av Vikna i Trøndelag, som ligger på et dyp mellom 250 og 400 m.