Gå til hovedinnhold
 En reke sitter på risengrynkorall.

Havbunnen i kart og bilder

Mareano kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimentene i norske kyst- og havområder. Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Kartverket utgjør utøvende gruppe i Mareano, og gjennomfører den daglige driften. Det overordnete ansvaret ligger hos programgruppen som ledes av Miljødirektoratet.

Mareano på Arendalsuka: Hva vet vi om havbunnen?

Politikere og saksbehandlere i offentlig forvaltning trenger havbunnsdata og kart i viktige beslutningsprosesser. Næringsutviklere trenger tilsvarende faktagrunnlag. Står broen mellom forvaltning og næringsutvikling støtt? I år er det 20 år siden Mareano startet opp. Hvordan navigerer vi kunnskapsinnhenting på havbunnen de neste 20 årene?

Ankerplassen Pub i Arendal mandag 11. august kl. 14.30. Åpent for alle. 
Les mer.

Bli med på Mareano-konferansen 23. oktober

I 20 år har Mareano samlet kunnskap om norske havområder. 23. oktober deler vi litt av kunnskapen med alle interesserte.
Se programmet og meld deg på Mareano-konferansen 2025.

Nyheter

Nyheter

Sammensatt foto. Det høyre viser en mann som holder en plate med ulike innpakkete prøver på. Det venster viser en kvinne som undersøker innhold i en metallbeholder.

Mareano jakter nye miljøgifter

04.07.2025

Toktdagbok: Mareano foretar prøvetaking av havbunnssedimenter for å bestemme innhold av tungmetaller, mikroplast og organiske miljøgifter inkludert nye miljøgifter som ennå ikke er omfattet av statlige reguleringer.

Mikal A Samuelsen og Anders Lyngvaer MS Hydrograf 2025

Dybdekartlegger stadig nye områder i Norskerenna

03.07.2025

Mareano har gjennomført årets andre tokt i Norskerenna i Nordsjøen for å dybdekartlegge særlig verdifulle og sårbare områder, inklusiv Raet nasjonalpark.

Modiolus close up

Kartla o-skjellbunn i Nordsjøen

02.07.2025

Toktdagbok: En vanlig dag om bord på forskningsfartøyet G.O. Sars begynner. Biologer og geologer samler inn data for vitenskapelig kartlegging av habitatene på havbunnen. Under kartleggingen vår med slepevideo langs bunnen, oppdager vi noen store muslinger, halvveis begravet i sedimentet mellom småstein og blokker.

En person undersøker deler på et stort apparat som er utstyrt med flere lange rør for å hente opp kjerneprøver fra havbunnen. En person noterer på en sjekkliste.

Mareano bidrar til overvåkning av radioaktivitet

01.07.2025

Toktdagbok: Mareano samler kjerner av havbunnssedimenter for å måle om de inneholder tungmetaller, organiske miljøgifter inkludert nye miljøgifter (f.eks. flammehemmere, PFAS, stoffer fra kosmetikk osv.) og mikroplast. Nytt av året er at det også samles inn kjerner som brukes for å overvåke radioaktivitet.

Cover photo

Fint vær, sjøstjerner og flyndrer

30.06.2025

Toktdagbok: Årets Mareano-tokt til Nordsjøen er i full gang. Det er første gang for mange av oss at vi kan jobbe i t-skjorte og shorts, og til og med sole oss på dekk i pausene. På dette toktet fortsetter Mareano å samle inn videolinjer og fysiske prøver i studieområdet Sørvest F, som er aktuelt for vindkraftutbygging. Toktet er en fortsettelse av vintertoktet i 2024, da værforholdene tidvis var dårlige.

Havbunnen har fått et mønster nesten som en sprukket fotball som er lagt flatt.

Oppdaget spektakulært bakteriemønster på havbunnen i Nordsjøen

27.06.2025

Toktdagbok: På vei til Mareanos kartlegging av havvindområdet Sørvest F stoppet G.O. Sars ved et område hvor det tidligere var indikert at det lekker gass fra havbunnen. Videoer bekrefter gasslekkasjer, og avslører spektakulære mikrorygger med bakterier.