Gå til hovedinnhold
En person undersøker deler på et stort apparat som er utstyrt med flere lange rør for å hente opp kjerneprøver fra havbunnen. En person noterer på en sjekkliste.

Geolog Liv Plassen fra Norges geologiske undersøkelse og kjemiker André Marcel Bienfait fra Havforskningsinstituttet forbereder multicorer’en som tar prøver av havbunnen.

Foto: Terje Thorsnes

Mareano bidrar til overvåkning av radioaktivitet

Mareano samler kjerner av havbunnssedimenter for å måle om de inneholder tungmetaller, organiske miljøgifter inkludert nye miljøgifter (f.eks. flammehemmere, PFAS, stoffer fra kosmetikk osv.) og mikroplast. Nytt av året er at det også samles inn kjerner som brukes for å overvåke radioaktivitet.

Mareano gjennomfører tokt i Nordsjøen i perioden 19.6 – 4.7. Her samler vi inn videoer fra havbunnen og geologiske, biologiske og kjemiske prøver.

Første område er Sørvest F, som ligger på 50-60 meters havdyp på Nordsjøplatået. Dette området er relevant for den strategiske konsekvensutredningen for havvind som utføres av NVE og Energidepartementet.

Det andre området er vestlige deler av Norskerenna utenfor Egersund-Lista. Norskerenna er en opp til 700 meter dyp renne som løper langs kysten fra ytre Oslofjord til Mørebankene. Fordi Norskerenna er den dypeste delen av Nordsjøen, vil finkornet materiale som slam synke til bunns og danne tykke sedimentavsetninger. De yngste lagene ligger øverst, og så kommer eldre lag nedover i dypet. Forurensede partikler binder seg gjerne til slammet, inkludert partikler som er radioaktive. Slike avsetningsområder er derfor nyttige for å måle innholdet av uønskede stoffer på havbunnen. Prøvene tas med en multicorer – en stor rigg som tar seks parallelle sedimentkjerner som er opp til 50 cm lange. Sedimentkjernene deles i cm-tykke skiver som analyseres. De øverste sedimentlagene er kanskje avsatt i de siste ti eller tjue årene, mens lagene dypest i kjernen kan være avsatt for flere hundre år siden.

En mann holder på et gjennomsiktig rør som er halvfullt av sand. Røret har vært sendt ned i havbunnen, og innholdet er en prøve av det. Dette kalles kjerneprøve.
Geolog Terje Thorsnes viser en av kjernene skal analyseres for radioaktivitet. Foto: Liv Plassen

Overvåking av radioaktivitet i det marine miljø er et samarbeid mellom Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Havforskningsinstituttet, i det nasjonale overvåkingsprogrammet RAME.

Sedimentkjerner fungerer som arkiver for tidligere forurensning, som for eksempel radioaktivitet fra atmosfæriske prøvesprengninger på 1960-tallet og Tsjernobyl-ulykken i 1986. Det er særlig det radioaktive stoffet cesium-137 (137Cs) vi overvåker i sedimenter. Stoffet finnes ikke naturlig i havet.

I tillegg undersøker vi naturlig forekommende radioaktive stoffer som radium-isotopene 226Ra og 228Ra. Selv om stoffene finnes naturlig i miljøet, kan de oppkonsentreres gjennom menneskelig aktivitet. I forbindelse med olje- og gassproduksjon kan 226Ra og 228Ra slippes ut til det marine miljø i konsentrasjoner opptil 1000 ganger det vi finner i sjøvann. Vi ønsker å forstå hvordan disse stoffene spres i det marine miljø – og finne ut om de spores i nyere sedimentlag i Norskerenna.

En mann og en kvinne står på dekket på en båt og holder en kjerneprøve på et stativ mellom seg. De deler prøven opp i tynnere skiver. På siden av bildet er det utsikt utover havet.
Anders Fuglevik og Hilde Elise Heldal deler opp en kjerne for analyse, på et tidligere tokt. Foto: Erlend Lorentzen.

For datering av sedimentlag bruker vi 210Pb-metoden. Det er en metode som er egnet for sedimentlag som er avsatt de siste 100 årene – perioden med størst menneskelig påvirkning.

Sedimentkjernene som samles inn i Mareano gir mye verdifull informasjon om hvordan sedimentasjonsforholdene påvirker innholdet av radioaktiv forurensing. For eksempel ser vi en klar korrelasjon mellom finkornete sedimenter og forhøyete nivåer av radioaktivitet. Omvendt, kan vertikal fordeling av radioaktive stoffer i kjernene si noe om sedimentasjonsforholdene. På den måten blir overvåkingen av radioaktivitet i Mareano en vinn-vinn-situasjon for begge forskningsmiljøene, NGU og HI og DSA, som vil bidra til en bedre forståelse av forurensningssituasjonen i Nordsjøen.

Fakta:

  • RAME (Radioactivity in the Marine Environment) er et nasjonalt overvåkingsprogram for radioaktiv forurensning i det marine miljø.
  • RAME koordineres av DSA og har som overordnet mål å dokumentere nivåer og trender av radioaktiv forurensning i norske kyst- og havområder.
  • HI bidrar til programmet med blant annet prøvetaking, prøveopparbeiding og analyser av radioaktive stoffer.
  • HI rapporterer overvåkingsdata til DSA, som er forvaltende myndighet for radioaktiv forurensning.
  • I tillegg til overvåking driver HI med egen forskning rundt temaet radioaktivitet i det marine miljø.
  • Sedimentkjernene som samles inn i Mareano skal analyseres for den menneskeskapte radionukliden 137Cs samt de naturlige radionuklidene kalium-40 (40K), bly-210 (210Pb), radium-226 (226Ra), radium-228 (228Ra) og thorium-228 (228Th).

Flere toktdagbøker:

Kontakt

Bilde av Terje Thorsnes

Terje Thorsnes

Norges geologiske undersøkelse
452 81 775
Bilde av Hilde Elise Heldal

Hilde Elise Heldal

Havforskningsinstituttet
Forsker
95935857