Gå til hovedinnhold
Første prøve er tatt 2

Den første prøven er tatt. Her deles fangstens godbiter mellom geolog Henning Jensen (NGU til venstre) og biolog Anne Sveistrup og hennes kolleger (HI til høyre). Foto: B. Holte

Mareano kartlegger Trænabanken og sokkelen utenfor Sklinna

Toktdagbok: Det andre og årets siste Mareano-tokt er i gang. Første stopp er Trænabanken og Trænadjuet. Deretter går turen til områdene utenfor Sklinna i Nordland fylke, og videre mot vest.

Mareanos toktrute fra 17. juli til 3. august 2020. Kart: Valerie Bellec

Etter en rolig seilas innaskjærs fra Tromsø og gjennom Tjeldsundet, møtte vi tunge dønninger og en aldri så liten kuling i Vestfjorden. Etter ett døgns seilas og stor aktivitet om bord med tilrigging av en stor mengde utstyr, ankom vi Trænadjupet lørdag.

Mareanos videorigg «Chimaera» samarbeidet ikke helt, men etter reparasjoner om bord var vi i gang med videokartleggingen og fysisk prøvetaking søndag. Allerede på de første to videodykkene fikk vi se betydelige svampskoger og ett mindre korallrev nord i Trænadjupet.

Videoriggen "Chimaera" klargjøres, her ved instrumentingeniør Sindre Nygård Larsen. Nede til venstre ses riggens hovedkamera, bygd inn i en titankapsel som tåler flere tusen meters dyp. Foto: B. Holte

Etter planen skal det samles inn videodata fra 228 lokaliteter, blant disse 21 såkalte «fullstasjoner» der bunnfauna og sedimenter innsamles. Imidlertid er tiden knapp og vi vil neppe kunne oppfylle planen i løpet av dette toktet. Vi har derfor prioritert Trænadjupet, Trænabanken, Sklinnabanken og Sklinnadjupet, som vist i kartet ovenfor.

Kontakt

Bilde av Børge Holte

Børge Holte

Havforskningsinstituttet
Forsker
916 30 856