Gå til hovedinnhold
trollhummer

Se trollhummerne spise hverandre

Se VIDEO: Den minste trollhummeren er sjanseløs når den største bestemmer seg for at det er på tide med lunsj. På et øyeblikk sitter den bokstavelig talt i saksen. Etter bare få sekunder har den store klippet av den kjøttfulle bakkroppen og er i gang med måltidet.

Videoen er filmet utenfor Møre i juni, dette klippet er fra Storneset på omtrent 250 meters dyp. Trollhummerne på opptaket er fra Munida-slekten, nøyaktig hvilken art kan vi ikke sikkert fastslå.

- Enkelte arter er det ikke mulig å artsbestemme bare på bakgrunn av video-bilder. Det er en av grunnene til at vi også tar bunnprøver fra noen av videostasjonene slik at vi skal kunne artsbestemme mer detaljert det som vi observerer på havbunenn, forteller Pål Buhl-Mortensen som var toktleder på MAREANO-toktet der dette videoklippet ble filmet.

Med hjem fra toktet hadde forskerne 43 timer med video. Underveis i toktet ble alle dyr, bunntyper og annnet interessant som dukket opp på skjermene til de som styrte videoriggen notert. Nå når toktet er ferdig, skal innholdet på opptakene studeres grundigere slik at alle detaljer blir registrert. Sammen med bunnprøvene av dyr kommer det til å gi et detaljert bilde av hva som finnes på den undersøkte havbunnen. I tillegg er det også tatt sedimentprøver som geologene analyserer for å blant annet finne ut hvilke bunntyper som er i et område. Etter hvert som alle resultatene legges sammen, vil de blant annet bli presentert som naturtypekart. Dette arbeidet er både tid- og ressurskrevende, og det tar gjerne et halvt år før alle resultatene fra et område er ferdige.

Les toktdagbøkene som ble skrevet underveis i toktet: