Gå til hovedinnhold
foto, sedimentprøve tas ut

Sommerjobb på havet

Toktdagbok: Denne sommeren har jeg vært så heldig å få være med på MAREANO-tokt med forskningsskipet G.O. Sars. Jeg er masterstudent i geologi på NTNU og skal skrive masteroppgave innenfor maringeologi i samarbeid med NGU.

Oppgaven skal omhandle bruk av hyperspektral avbildning av sedimenter på havbunnen, og sommerjobben har derfor vært midt i blinken for meg! Tidligere i sommer har jeg jobbet et par uker på NGU i Trondheim med systematisering og gjennomgang av vannkolonnedata fra multistrålekartlegging av havområder i Nord-Norge. Der har jeg sett etter gasslekkasjer fra havbunnen. På dette toktet har jeg lært mye om forskjellige metoder for geologisk og biologisk kartlegging av havbunnen og syns det har vært veldig spennende. Her skriver jeg litt om min opplevelse av å være på tokt.

Første morgen på havet fikk jeg kjenne på følelsen av å ikke ha fast fjell under beina. Det var ikke en god følelse for en nybegynner. Etter gode tips fra erfarne sjømenn om "Kaptein"-kjeks og diverse, ble jeg endelig venn med bølgene (som egentlig var ganske små) og resten av uken gikk veldig bra. Været i Finnmark har heldigvis vært strålende og sjøen har vært snill, så det er jeg veldig fornøyd med!
 

foto, solnedgang på havet
Fint vær og rolig sjø i Finnmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har fått varierte arbeidsoppgaver underveis på toktet, både inne på båten og ute på dekk. Oppgavene innendørs har blant annet vært videologging fra Campod'en som er en plattform med videokamera som filmer sedimenter og liv på havbunnen. Jeg har også hjulpet til med overvåking av Topas-kartlegging der et ekkolodd avbilder de øverste sedimentlagene på havbunnen og overvåkning av multistrålekartlegging som viser terrenget på havbunnen. Videologgene har vært veldig interessante å følge med på, og det er ikke alle som får sett havbunnen på 400 meters dyp på så nært hold. Jeg har funnet ut at sedimentkartlegging ikke er så enkelt - "muddy sand" og "sandy mud" ser ganske likt ut på videoen og gradvise overganger er vanskelige å få med seg. Mest spennende er uansett de grovere sedimentene med rikt dyreliv!

På nattestid har det vært gjennomført fullstasjoner som jeg også har fått være med på. Det er godt å være ute på dekk i frisk sjøluft, og når man i tillegg får med seg nydelige soloppganger og solnedganger blir det enda bedre. På fullstasjonene har jeg deltatt i prøvetaking av sedimenter, oppdeling av sedimentkjerner fra disse, "gjørme"-vasking av prøver fra ulike biologiske prøvetakinger (grabb, bunntrål og RP-slede) og sortering av dyr fra disse prøvene.
   

foto, sikt med bunnprøver
Vasking av bunnprøver.

 

foto, sedimentprøve tas ut
Oppdeling av sedimentkjerner.

Jeg har trivdes veldig godt på Mareano-tokt. Det er så mange hyggelige og faglig dyktige folk ombord som jeg har lært masse av. I tillegg har maten og komforten på båten vært helt topp, mye creds til mannskapet og alle andre på toktet!  

Tusen takk for en spennende sommerjobb ute på havet, jeg vil gjerne være med på tokt igjen!

Hiv og hoi,

Sigrun Melve Aarrestad

Flere toktdagbøker: