Gå til hovedinnhold

Førstereis om bord på G.O. Sars

Med kofferten full av skisse- og malesaker mønstret jeg om bord i Kristiansund 25. september. Jeg var veldig spent på hvordan livet på om bord ville fortone seg for en billedkunstner blant alle forskerne. Hvordan er det å være 12 dager om bord uten å være i land – ville jeg være sjøsterk nok – ville jeg klare å jobbe om bord – ville de la meg kikke over skulderen?

Uvitenskapelig og upresist - et privilegium jeg har som kunstner

Jeg har en fascinasjon for det organiske, for alt som lever. De siste årene har jeg latt meg inspirere av livet under vann, i en serie jeg har kalt dypdykk. Arbeidene er på ingen måte ment som en vitenskapelig tilnærming til marinbiologien, men de har referanser til den utrolige kompleksiteten som finnes i havets mangfold.

Jeg håper at jeg gjennom arbeidene mine kan inspirere til å oppdage en ny forståelse og verdsettelse av naturens rariteter og invitere på et dypdykk inn i et mikrounivers som folk flest ikke hadde oppdaget på egen hånd.
Det er også kanskje en påminnelse om hvor skjørt alt er, og hvor viktig det er å ta vare på det vi har rundt oss.
Observasjoner fra båtens minste og mest befolkete sted, “Campodhulen”.

Det å få lov til å kikke over skulderen til biologene om bord, har vært utrolig inspirerende. Jeg er nysgjerrig som person og stiller sannsynligvis de dummeste spørsmålene, men her svarer alle tålmodig og gir av seg selv.
Jeg har bl.a sittet timevis på “bakerste benk” i campod-rommet der latinske artsnavn og bunnforhold blir ramset opp med stor entusiasme etter hvert som havbunnen skled forbi på skjermen.

alt
Cidaris cidaris – denne så vi mange av på video og endelig fikk jeg sett en på ordentlig.

alt
En annen kråkebolle-art som vi så en del av (Echinus).

– Boulders, sandy waves, Munida, polychaeta, rock, oj se – en Cidaris cidaris, boulders and cobbles, gravelly sand – bedrock and mud - en, to tre, stopp rec B - en, to tre – start rec C… bro-video… endra olexsen, start stasjon, en to tre…

Egentlig ganske monotont, men forventningen var stor til at noe overraskende skulle dukke opp bak neste stein, og ga meg grunn til å bli sittende. Premien kom i form av et korallrev, en havmus, en trollkreps med kloa en garde, en slangestjerne, en “Hippa”, labyrinter av spor fra hardtarbeidende kråkeboller, en fargerik stein med “griseører” på, litt rask og rusk som gamle kabler, fiskerutstyr og gressklipper!

alt

alt
Topografien var interessant, selv der det bare var ”sand, boulders and mud”.

Helt på slutten av toktet, på Kjerringgrunnen utenfor Molde, var det en videotransekt på et punkt hvor det i 1944 ble sagt at skulle finnes koraller. Denne videoen står til terningkast seks! Spektakulær bunn; bratte stup, Lophelia, Paragorgia, en skog av Paramuricia!
alt
Korallene tok litt pusten fra meg.

Etter hvert kom fullstasjoner med alle instrumenter ute! Yess! Bomtrålen ble for meg høydepunktet, det å kunne studere og “leke” med disse små rare skapningene var stort! Sjøpølser i massevis, eremittkreps så små at man knapt kunne se dem, Munidaer og kanskje det flotteste, en blekksprut og blekksprut-egg.

Noe som også er interessant å se er hvordan så mange av bunndyrene “haiker” med hverandre, kanskje til felles glede?

RP-sleden var interessant på en annen måte; alle de knøttsmå amfipodene ga flere av biologene tårer i øynene (At det var de vi skulle heie på fremfor isopodene (Unnskyld...)). Ikke visste jeg at man kunne få et slikt forhold til et krepsdyr!
alt

alt
At man kan ha et kjærlighetsforhold til en amphipode var nytt for meg (tegninger).

Rent malemessig ga bølgene en liten ekstra effekt; det rant litt fritt til tider, og blekk havnet litt her og der, men jeg er overbevist at uansett hva og hvordan jeg tegner eller maler så finnes det noe som ligner på bunn…

En stor takk til Mareano-programmet for at jeg fikk oppleve dette - her er mye inspirasjon å ta med hjem både på et mikro- og makro-nivå.

Flere bilder:

alt
Havedderkopp.

alt
Eremittkreps.

alt
Hippa.

alt

alt

alt
At blekkspruten skal være av de mest intelligente er vanskelig å skjønne med så mange armer og bein.

Litt fra billedserien "Dypdykk" som er malt tidligere:

alt

alt

alt

alt
Uansett hva og hvordan jeg tegner eller maler så finnes det noe som ligner på bunn...

Kontaktpersoner

Toktkoordinator/biolog
Pål Buhl-Mortensen
55 23 68 15
974 64 151

Geologi
Terje Thorsnes
73 90 42 75
908 61 113

Kommunikasjonsrådgiver
Beate Hoddevik Sunnset
55 23 85 16
908 21 630

Alle toktdagbøkene fra dette toktet:

Gjester på tokt:

[16.10.12]

Nye korallrev avdekket utenfor Sularevet
[10.10.12]

Undersøkte gammel vulkan på Mørebanken
[08.10.12]

Vandring på havets bunn
[01.10.12]

Nye korallrev utenfor Trøndelag og Møre
[01.10.12]

Iverryggen - istidsformasjon med korallrev
[20.09.12]