Gå til hovedinnhold

Nakensnegler på mitt første MAREANO-tokt

Toktdagbok: Bare 2-3 km fra Bjørnøya, etter halvannet døgns seilas med forskningsskipet G.O. Sars, kom vi frem til «påsketoktets» første videolokalitet, der vi filmet tre vakre nakensegler som klamret seg fast til bunnen i den kraftige strømmen.


På denne videoen er det tre ulike nakensnegler. Den første er en frynsesnegle, som trolig er en Flabellina-art. Denne gruppen kjennes ved hvordan ryggtentaklene (cerata) er plassert, og strukturer på hodetentaklene (rhinoforene). De to neste sneglene hører til gruppen buksnegler, og er mest sannsynlig to ulike arter i samme slekt som har karakteristiske forgreninger på ryggtentaklene som sitter parvis langs ryggen.

Nakensnegler er en gruppe hermafroditter (flerkjønnete dyr) som hører til under Nudibranchia, som er snegler uten skall da de mister dette etter larvestadiet. Disse fascinerende skapningene er kjent for sine svært varierte farger og former. De er spredd over alle hav, fra pol til pol og det er omtrent 3000 arter som vi foreløpig kjenner til.

Denne artsrike gruppen av snegl er langsomme rovdyr som har tilpasset hastigheten til sine fastsittende byttedyr. De beiter på blant annet hydroider, mosdyr, svamp og andre nesledyr som anemoner. Med sin rue raspetunge skraper de i seg sitt gode måltid med god tid og fornøyelse. Deres prefererte diett er også med på å hjelpe med artsbestemmelse.

alt
Frida Klubb (t.h.) følger med på hva som dukker opp foran videokameraet nede på havbunnen. Foto: Børge Holte

På påsketokt med Mareano i Barentshavet, en lokalitet nord-vest for Bjørnøya på rundt 40 meters dyp, fikk vi filmet disse tre artige sneglene. I løpet av toktet har vi sett flere varianter innenfor nakensnegler, og fikk se hvorfor de blir sett på som en vidt utbredt gruppe.

På videoen (øverst i saken) har vi først en film av en frynsesnegle, som trolig er en Flabellina-art. Denne gruppen kjennes ved hvordan ryggtentaklene (cerata) er plassert, som regel stående i bunter på rekke langs ryggen, og strukturer på hodetentaklene (rhinoforene).

De to neste sneglene hører begge til gruppen buksnegler, og er mest sannsynlig to ulike arter i samme slekt som har karakteristiske forgreninger på ryggtentaklene som sitter parvis langs ryggen.

alt
Frynsesnegle, som trolig er en Flabellina-art.

De fasinerende nakensneglene er bare en liten smakebit av alle de artige og fargerike dyrene vi fikk se i løpet av de to ukene ute på havet. Det var veldig stas å få være med på mitt første Mareano-tokt. Det har vært en herlig blanding av å filme underlige skapninger, spyle gjørmete grabb-prøver, passe seg for sjøsprøyt over dekk, og spise kaker og desserter hver eneste dag.

Det var god stemning under både filming og fysiske prøver. Toktet bestod av allsidige reaksjoner: Gledesrop når en vakker isskate dukker opp, latter når en snikende reke lister seg skyldig vekk fra kamera, sjarmerte sukk når en søt liten blekksprut titter opp fra sanden, og skremte hyl når en krepsdyret Neohela sniker ut av sin hule for å fange sitt bytte.

Dette gav virkelig mersmak!

Kontakt

Bilde av Børge Holte

Børge Holte

Havforskningsinstituttet
Forsker
916 30 856
Bilde av Beate Hoddevik

Beate Hoddevik

Havforskningsinstituttet
Kommunikasjonsrådgiver
908 21 630