Gå til hovedinnhold

Nyheter 2014

oversik 500 hjt

Lite forurensing i sedimenter fra tungmetaller

På kontinentalsokkelen arkiveres tungmetaller i sedimentene på havbunnen. NGUs undersøkelser av sedimentene i Norskehavet og Barentshavet viser at det er spor etter menneskelig aktivitet de siste 150 årene. Men i det store og hele er miljøtilstanden god i disse havområdene.

Barentshavet BB 230513 21

Nytt oppdrag for dybdekartlegging ute på anbud

MAREANO fortsetter med dybdekartlegging i Barentshavet i 2015. En åpen anbudskonkurranse for dybdekartlegging ble publisert 8. desember 2014.

foto havbunn  mudder

Lite miljøgifter i nylig kartlagte områder

Nye resultater fra undersøkelser av organiske miljøgifter i sedimenter fra MAREANO-området er nå tilgjengelige.

Halirages helgae nov sp H Ringvold

Fant helt ny tangloppe

En helt ny art av tangloppe er funnet på kontinentalskråningen utenfor Nord-Norge. Den nye arten er ca. 1 cm lang, og ser ut til å trives i vann med under 0 ᵒC og på dyp fra 1000 til 2600 meter. I alt er det funnet 50 eksemplarer av den nye arten.

lophelia

Brukerundersøkelse på www.mareano.no

Vil du være med på å gjøre www.mareano.no til et bedre nettsted? I så fall kan du bidra ved å svare på spørsmålene i brukerundersøkelsen. (Brukerundersøkelsen er avsluttet)

biotope wholearea k8 top7 25pc x20 500

Nytt biotopkart for havområdene utenfor Troms og Finnmark

Et nytt biotopkart for havområder utenfor Troms og Finnmark er nå tilgjengelig på MAREANOs karttjeneste. Området inkluderer Troms III og Eggakanten til Vest-Finnmark.

Kaldtvannskoraller

MAREANOs budsjettramme foreslått videreført

I forslaget til Statsbudsjett for 2015 er det foreslått å viderføre bevilgningen til MAREANO på samme nivå som i 2014. I år ble det bevilget kr 91,7 mill. til MAREANOs kartlegging av bunnen i norske havområder.

Bilde2

Vellykket MAREANO-tokt avsluttet

Toktdagbok: Årets siste MAREANO-tokt for kartlegging av geologi, biologi og miljøtilstand er avsluttet, og også i år har vi vært særs heldige med været. Vi har gjennomført alt som var på planen for i år, og har til og med fått begynt litt på neste års områder.

oppvirvlete bunnsedimenter

Biologi-postkort fra Finnmarkskysten og Barentshavet

Toktdagbok: I dette nyhetsbrevet har alle biologene som er med på "G.O.Sars" på toktet nå i august-september bidratt. Hver biolog har valgt et bilde fra arbeidet sitt, og har skrevet historien til det. Her er mange forskjellige stemmer – og det reflekterer både den store diversiteten vi finner på havbunnen – og den store diversiteten blant biologene om bord.

Pic3 glider under vann seaexplorer

Ny glider i Barentshavet

Toktdagbok: På det tredje bio-geo toktet til MAREANO i år har vi i tillegg til våre vanlige gjøremål satt ut en ny type undervanns-glider (en autonom undervannsfarkost); en ”SeaExplorer”. Denne skal gjennomføre et transekt fra nord til sør i Barentshavet. For å gjennomføre dette, har vi hatt med to gjester fra LOCEAN laboratoriet i Paris: glideringeniør Michael Field og PhD-student Laurent Oziel. SeaExploreren ble satt ut ved hjelp av MOB-båten 2. september.

Breisunddjupet graderte data

Høring – Forslag til lov om ikraftsetting av straffeloven 2005

Forsvarsdepartementet ønsker å videreføre forbud mot opptak av dybdedata. Høringsfristen har tidligere vært 17.september 2014, men er nå utsatt til 1. oktober.

fig6

En mosaikk av habitater gjennom et transekt

700 meter er nesten to ganger rundt en idrettsbane. Det er også lengden på videotransektene til MAREANO. Noen ganger ser alle 700 meterne nesten like ut, mens andre ganger er det store variasjoner langs hele linjen. Dette er historien om et transekt med masse variasjon.

havbunn med hull

Merkelige hull i havbunnen utenfor Finnmark

Nord for Varangerhalvøya utenfor Finnmark har MAREANO kjørt en videolinje som viser noen merkelige hull i havbunnen. Hvite flekker opptrer i bunnen av hullene, og i to store forsenkninger.

IMG 0281

MAREANO på Nor-Fishing

MAREANO ønsker å gjøre utvalgte havbunnskart tilgjengelige for fiskeflåten. I første omgang gjelder det dybdekart (terreng), kart over bunnsediment og kart som viser utbredelse av koraller og sårbare naturtyper.

skjellsand august finnmark stor

Skjellsand på flere hundre meters dyp

Toktdagbok: MAREANO har nå fullført datainnsamlingen utenfor Finnmarkskysten. Ett av mange spennende funn var skjellsandavsetninger på over tre hundre meters vanndyp rett utenfor Nordkapp.

news august 1 500

Geologisk kartlegging av havbunnen langs Finnmarkskysten

De siste fem årene har MAREANO gjennomført flere kartleggingstokt langs kysten av Finnmark. På årets siste MAREANO-tokt skal det samles inn data i en sone langs kysten med hovedvekt på områdene nord for Sørøya, Magerøya og Nordkinnhalvøya.

mareanotokt 8055 2

Årets tredje biologi/geologi-tokt har startet

Toktdagbok: Da var årets siste biologi/geologi-tokt i MAREANO-regi i gang! 16 entusiastiske forskere og teknikere har satt baugen mot nord om bord på forskningsfartøyet G.O. Sars. Denne gangen er oppgaven å gjøre ferdig “Finnmarksbeltet” og å fortsette med kartleggingen i de tidligere omstridte områdene i Barentshavet, langs grensen til Russland.

20140626 Vest aktivneset 420m dyp10m grid

Tokt utenfor kysten av Møre, Trøndelag og Nordland avsluttet

MS Hydrograf har i sommer dybdekartlagt på eggakanten vest for Aktivneset på Mørekysten, og områder utenfor kysten av Trøndelag og Nordland. Toktet er avsluttet, og vi gir deg en liten sniktitt på deler av terrengmodellene som er under produksjon.

R1364VL1407 still e 00 13 11

Se havbunnen på Storneset

Brosme, havmus og korallrev var noe av det som ble observert på MAREANO-toktet på Storneset utenfor Møre i juni. På filmen kan du se noe av det som dukket opp foran kameraet.

R1364VL1407 still e 00 13 11

Bruk av videoriggen

Video-opptak er et viktig redskap i MAREANO-kartleggingen av havbunnen. En av toktdeltakerne på MAREANO-toktet i juni har laget en film som viser hvordan video-riggen brukes.

MV Victor Hensen

Nye deler av Norskehavet og Barentshavet dybdekartlegges

Årets kontrakt for sjøkartlegging i regi av MAREANO startet opp i juni: Ett kartleggingstokt nordover i Barentshavet og ett tokt i Norskehavet.

trollhummer

Se trollhummerne spise hverandre

Se VIDEO: Den minste trollhummeren er sjanseløs når den største bestemmer seg for at det er på tide med lunsj. På et øyeblikk sitter den bokstavelig talt i saksen. Etter bare få sekunder har den store klippet av den kjøttfulle bakkroppen og er i gang med måltidet.

R1349VL1392 still a 00 05 43

Toktet til Storneset er ferdig

Toktdagbok: Storegga er mest kjent for det store undersjøiske raset, de gode fiskeplassene og korallrevene som vokser der. I den siste dagboken fra dette toktet fokuserer vi på korallene som påvirker både landskapet og naturtypene i dette området. Selve toktet er ferdig og forskningsfartøyet Johan Hjort har reist hjem til Bergen.

figur 2 storegga kjemi locn2no

Myke sedimenter i mindre avsetningsbassenger på Storneset kontinentalskråning

Toktdagbok: MAREANOs sommertokt med FF Johan Hjort foregår i Norskehavet i et område som heter Storneset. Prøvetaking av sedimenter for forurensingsundersøkelser er blant annet gjennomført på to stasjoner på ca. 760 m og 1000 m vanndyp. På denne del av skråningen gikk det et enormt skred for ca. 8150 år siden i det som kalles Storeggaraset.

TOO B grid05 8 web

Fleire terrengbilete frå botnen i Barentshavet

Djupnekartlegginga i Barentshavet beveger seg stadig lenger nordover. No er fleire bilete av terrengmodellar av havbotnen tilgjengeleg i MAREANO si kartteneste. Bileta viser ein havbotn med mange strukturar.

kartmodell 3d

Storegga - en fascinerende undervannsverden

Toktdagbok: Sist høst ble geologien og biologien langs den sørlige delen av Storegga kartlagt og dokumentert av forskere i MAREANO-programmet. Storegga er et område langs kanten av kontinentalsokkelen utenfor midt-Norge. Vi er nå tilbake for å avslutte reisen i dette fascinerende undervannslandskapet, utstyrt med nye detaljerte dybdedata.

Fig 2 R1351VL1394 b 00 14 30

Blant fjærstjerner og korallrev i dypet på Storneset

Toktdagbok: Havbunnen på Storneset utenfor Møre er rik på arter.  Vi har sett ”enger” med fjærstjerner (sannsynligvis Heliometra), tette forekomster av dypvannsjøfjæren Umbellula, korall- og svampskoger, korallrev og mudderbunn gjennomhullet av amfipoden Neohela. Vanligst er likevel bunn hvor det er vanskelig å peke på bestemte arter som dominerer.

Fig 3 R1339VL1380 b 00 05 44

Sommertoktet er i gang

Toktdagbok: Mandag 16. juni la forskningsfartøyet Johan Hjort fra kai i Kristiansund for å gjennomføre MAREANO sitt sommertokt. Fram til 27. juni skal Storneset på eggakanten nordvest av Kristiansund kartlegges med undervannsvideo og ulike redskap for innsamling av bunnprøver. Storneset er del av den produktive og artsrike kanten av kontinentalsokkelen, også kalt eggakanten.

startbilde 500

Karttjenesten i ny drakt

Et mer oppdatert utseende og enklere navigering er de mest synlige endringene i den nye karttjenesten på www.mareano.no. Ved hjelp av få tastetrykk kan du sette sammen dine egne kart basert på interesseområde.

Torsk

Smakebit fra havbunnen

SE VIDEO: Kongekrabber, sjøpølser som ”slikker” i seg mat, torsk og hyse var blant de mange artene som ble observert på MAREANO sitt tokt utenfor Finnmark i påsken.

R1315VL1354 rec still e 00 05 46 kongekrabbe 3

På vei mot dypet

Se VIDEO: På MAREANO-toktet i påsken ble det observert forholdsvis mye kongekrabbe på 43 meters dyp utenfor Berlevåg i Finnmark. Det er fra før velkjent at det er kongekrabbe i dette området, og sannsynligvis var de på vei mot dypet igjen etter å ha vært en tur oppe på grunna for å klekke den gamle rogna og gyte ny.

Lomre

Kamuflasjemestere på havbunnen

Toktdagbok: Siden påskeaften har været vært preget av snøstormer med små opphold hvor vi kunne fortsette kartleggingen. Mens vi var værfaste i Tanafjorden lørdag og søndag, benyttet vi tiden til å ta ekstra grabbprøver.

foto av merkelapp til sedimentkjerne

Spennende geologi og sedimentprøvetaking i Varangerfjorden

Toktdagbok: Varangerfjorden øst for Varangerhalvøya kartlegges på vårens MAREANO-tokt langs Finnmarkskysten. Havbunnen er kartlagt med video, det er samlet inn sonardata som viser sedimentlagene under havbunnen og det er gjennomført sedimentprøvetaking av selve havbunnen. Figur 1 viser hvor det er tatt bilder av havbunnen og hvor det er tatt prøver. Kartet viser at det er stor variasjon mellom grunne områder med oppstikkende grunnfjell, og dypere områder med myk slambunn.

Eremittkreps med anemone

Risengrynkorall og kongekrabbe

Toktdagbok: Til nå på dette toktet har vi gjennomført 26 videotransekt og seks fullstasjoner. Vi har observert det som sannsynligvis er det østligste funnet av risengrynkorall, og har også sett en flokk retningsbevisste kongekrabber.

Blomkålkorall

Kartlegger på Finnmarkskysten

Toktdagbok: Søndag 13. april kl. 13.30 la ”G.O. Sars” fra kai i Tromsø i et utrolig vakkert vær. Vår første stasjon var rett nord for Sørøya. Vi startet med videoopptak på 200 meters dyp ved midnatt, og observerte sandbunn med mye grus og stein hvor bunnforhold og bunndyr var lite variert.

Radicipes

Video: Grisehalekorall

Grisehalekorall (Radicipes sp.) er en hornkorall som i Norge kun er funnet i Bjørnøyaraset i nordlig del av Eggakanten-området (700-900 m dyp). Den danner ”skoger” på bløtbunn og utgjør på lik linje med Isidella lofotensis naturtypen ”bløtbunnskorallskog”.

kart

Har kartlagt store områder med korallhauger

Ny kartlegging viser at store områder med hauger på havbunnen langs norskekysten kan bestå av levende eller døde koraller, såkalte bioklastiske sedimenter. Dette er viktig informasjon for forvaltning av menneskelig aktivitet som kan true økosystemene.

Oversikt gjennomført og planlagt dybdekartlegging, 2014

MAREANO-tokt 2014

I sitt tiende år kartlegger MAREANO i 2014 områder i Norskehavet og Barentshavet. Dybdekartlegging i Barentshavet langs grensen mot Russland har pågått siden nyttår, og startet opp i Norskehavet i siste halvdel av mars. Biologisk, geologisk og kjemisk prøvetaking starter utenfor Finnmark-kysten og sørøst i Barentshavet 13. april, og i Norskehavet nordøst for Mørebankene 16. juni.

fig1

Karbonatskorper i pockmark på midt-norsk sokkel

Havbunnskart utarbeidet av MAREANO fra området ved Skjoldryggen i Norskehavet viser at sjøbunnen i bunnen av pockmark er hardere enn sjøbunnen utenfor. Dette framkommer spesielt tydelig på bunnreflektivitetskart. Videoopptak på 440 meters vanndyp viser at det finnes karbonatskorper i bunnen av pockmarkene, og kan forklare hvorfor bunnen er hardere enn omgivelsene (Fig. 1).

Scalibregma hanseni

Ny flerbørstemark

Enda en gang er det oppdaget en ny flerbørstemark i prøver som er tatt på MAREANO-tokt. Den nye arten har fått navnet Scalibregma hanseni og er funnet i prøver fra kontinentalskråningen i Norskehavet.

bilde3 hj mareano

Forurensningsanalyser av metaller i sedimenter

MAREANO 2006 - 2012: Etter å ha tatt prøver på 124 forskjellige plasser, er koklusjonen at det er lite forurensning av tungmetaller i de undersøkte havområdene utenfor norskekysten. Utviklingen av bly og kvikksølv er det grunn til å følge med på videre, siden verdiene her har økt i takt med utviklingen av industri de siste hundre og femti årene.