Gå til hovedinnhold

Nyheter 2019

R1744VL1801 still a b c d still e

Fant naturtype av brunpølser

På den grunne Spitsbergenbanken trives brunpølsene i så stor grad at de dekker store deler av bunnen. Her suger de seg bokstavelig talt fast i det de finner for å unngå å bli tatt av strømmen.

Bilde 14 ingress

FF «G.O. Sars»: Der det er hjerterom, er det husrom

Toktlivet har mange hyggelige opplevelser å by på og noen utfordringer, men for det meste består dagene av arbeid der man følger bestemte rutiner og standarder. Mens vi er på tokt er FF «G.O. Sars» vår lille verden, der vi jobber, spiser, sover, trener og slapper av. Slik lever vi her.

Snøkrabbe

Snøkrabbe fanger levende krill

En video fra Mareano-programmet viser at snøkrabbe fanger levende krill. Det overrasker havforskerne.

valerie fig1

Mange gode grunner

Toktdagbok: MAREANO er på forskningstokt i Arktis for å samle inn informasjon om havbunnen, i form av videofilmer og fysiske prøver i flere områder rundt Svalbard. Det er mange gode grunner vest av Kongsfjorden… Her er litt om hva vi har sett de siste dagene.

Henning2 bilde 1 nett VB 232739 proc

Fargerike sedimenter innerst i Kongsfjorden

Toktdagbok: Mareano har vært på tokt i Kongsfjorden nordvest på Svalbard for å samle inn prøver fra havbunnen. Akkurat her ser vi store forskjeller i farge på havbunnssedimentene, og det er litt uvanlig. Det pleier å gå mest i nyanser av grått og brunt. Hvorfor er sedimentene så fargerike her?

Bilde16 alternativ B GOS Halloween 5

Halloween på havbunn – knask, knep og kule kryp

Toktdagbok: Har du noen gang lurt på hva slags skumle skapninger som egentlig skjuler seg i mørket nede på havets bunn? Alle har hørt om sjømonstre, men det er få som har sett de med egne øyne. Vi har underspøkt havbunnen med et videokamera – og veldig sterke lys! Bli med og se hva vi har funnet.

Bilde 1

Kongsfjorden – fra isbre-slam og trålfelt ned i dyphavet

Som nevnt i tidligere nyhetssaker, så måtte G.O. Sars «rømme» fra Kvitøyrenna, på østsida av Svalbard over til Kongsfjorden, på vestsida. Her har vi gått fri for drivis og storm, og arbeidet går som på skinner. Dvs, i dag, mandag har vi måtte gi tapt for vinden fra nord som har gitt oss for store bølger til å kunne håndtere utstyret. Denne vinden var heldigvis kortvarig, og etter 12 timer var arbeidet i gang igjen.

m2

Fant mikroplast i Svalbardfjorder og ved Bjørnøya

Etter å ha analysert finkornete prøver fra bunnen i Kongsfjorden og Rijpfjorden på Svalbard og en «korridor» (transekt) som går vest for Bjørnøya, kan forskerne fastslå at det er mikroplast i disse områdene.

Transitt

Tokt i Kvitøyrenna «lagt på is»

Da er vårt arbeid i Kvitøyrenna over for i år. Et polart lavtrykk meldte sin ankomst og isen var på rask fremmarsj sørover – i retning oss.

IMG 9649

Vellykket formidling av Mareano under Our Ocean 2019

Mareano-programmet hadde egen «side event» under Our Ocean 2019, som har samlet ledere fra regjeringer, næringsliv, samfunnsliv og forskningsinstitusjoner for å dele erfaringer, identifisere løsninger og forplikte seg til handling for rene, sunne og produktive hav.

Daniel Bilde1 nett

Mellom bakkar og berg under havet

Toktdagbok: Etter noen dagers lek som katt og mus i Kvitøyrenna, der drivisen var katten og FF «G.O. Sars» var musen, var havet fortsatt overraskende stille og arbeidsforholdene gode. Men gradvis begynte drivisen å bli mer listig, nå kom den snikende med et horn på hver side av Kvitøya for å stenge oss inne. Det ble derfor bestemt at det var nødvendig å sikre seg så mange stasjoner som mulig sørøst for Kvitøya før drivisen kunne lukke sitt grep.

e Umbellula

Nytt kart for generelle biotoper i Barentshavet

Mareano har nå publisert et oppdatert kart over generelle biotoper for Barentshavet. Med dette kartet er arealet av kart over predikerte generelle biotoper mer enn doblet. Kartet presenterer blant annet biotoper som er unike for arktiske vannmasser og områder nord for Polarfronten.

Henning bilde 4B nett

Nytt redskap for prøvetaking

Toktdagbok: Den er liten, men god. Minigrabben vi tester ut på det pågående Mareano-toktet er montert på en videorigg. Det gjør det mulig å sjekke videopptakene fra havbunnen direkte med en fysisk prøve.

R2007VL2062 hang a b still c 00 36 26 05

I fjærstjernas rike

Toktdagbok: Som en del av Svalbard, langt i nord, ligger Kvitøya. Dette er også den østligste øya i Norge.

bilde2

MAREANO med Side Event på Our Ocean 24.10 kl. 7.30-8.30

På Our Ocean 2019-konferansen som arrangeres 23.-24.10. i Oslo møtes leder fra regjeringer, næringsliv, samfunnsliv og forskningsinstitusjoner for å dele erfaringer, identifisere løsninger og forplikte seg til handling for rene, sunne og produktive hav. Det arrangeres en rekke «side events» som er åpne for publikum.

foto av horisont med isflak

Den lunefulle iskanten – lovende fremstøt og rask retrett

Toktdagbok: - Skipet danset frem og tilbake langs iskanten. Isen snek seg stadig nærmere – nesten uansett hvor vi dro. Det var nesten som den kjente vårt nærvær og sendte ut lange, smale følere i all hast for å «ta oss»…, skriver våre forskere om bord på FF «G. O. Sars».

bilde1

Første dag i isbjørnens rike – en litt småkald hilsen fra Kvitøyrenna

Toktdagbok: Vi var alle spente da vi forlot Tromsø den 10. Nå bar det så sannelig langt mot nord – helt nord til Nordaustlandet og Kvitøya skulle vi, og der skulle vi være de neste fire ukene. Mellom disse bredekte øyene ligger Kvitøyrenna, en nord-sør gående marin dal full av overraskelser. Den får dere høre mer om etterhvert. Hit skulle vi for å dokumentere havbunnen, dens sammensetning og utseende, og beboere rett under, på og over bunnen.

sedimentprove

Enda en miljøgift er funnet i havbunnen

Etter at bunnprøver fra Barentshavet og Norskehavet har blitt undersøkt for enda en type miljøgift, er det klart at også stoffgruppen dekloraner finnes på bunnen i disse havområdene. Alle funnene viser lave konsentrasjoner.

Spistbergenbanken 1m UTM33

Se live-stream av Mareano-konferansen 2019

Under kan du følge med på streamen til Mareano-konferansen 2019. Klikk her for å se programmet.

MareanoBK Koralltetthet HI korall v2 (2)

Store mengder korallrev i norske farvann

Høyoppløselig dybdekartlegging har avdekket mer enn 200.000 sannsynlige korallrev i norske havområder fra Lofoten til Møre. Det er langt mer enn forskerne hittil har trodd, og tallet kan være enda høyere.

Gruppebilde mareano

Toktdagbok: MAREANO drar på tokt til Kvitøyrenna

Toktdagbok: På torsdag ettermiddag, i forrige uke la forskningsskipet G.O. Sars fra kai i Tromsø. Strålende høstvær og stille hav. Det er langt til Kvitøya, og turen opp dit skulle i utgangspunktet ta to og ett halvt døgn. Imidlertid tok turen litt lengre tid da det midtveis begynte å blåse opp med vind fra nord.

Figur1 koraller Sklinna Norskehavet2

MAREANO kartlegger sokkelen i Norskehavet – koraller observeres på rekke og rad

Flere områder på sokkelen i Norskehavet er blitt kartlagt med flerstråle ekkolodd i 2018 og 2019. I terrengmodellene kan det observeres korallformasjoner i store områder. De ferdige terrengmodellen er nå klare til bruk for alle interesserte.

Armer til medusahode

Tetter kunnskapshull på kartet

Havbunnen rundt Svalbard har i mange år vært et sort hull på kartet. Klimaendringene og muligheter for framtidig fiske gjør at dette området nå er prioritert for bunnkartlegging gjennom Mareano-programmet.

foto av isflak

Kartlegger Norges dypeste havbasseng

Molloydypet ligger i Framstredet mellom Svalbard og Grønland, og er det dypeste bassenget i norske havområder. Havdypet ble kartlagt med multistråle ekkolodd og sedimentekkolodd i august 2019, og inngår i en større kartlegging av dyphavet i Norskehavet.

modell

På dypt vann i Norskehavet.

MAREANO kartlegger dyphavet i Norskehavet med ekkolodd i 2019. De første terrengmodellene av havbunnen viser stor variasjon i dybde og terreng.

HI 023586

Inviterer til Mareano-konferanse i oktober

Ny kunnskap fra områdene nord for Svalbard er blant temaene når Mareano-konferansen arrangeres 17. oktober. Alle interesserte er velkomne til å melde seg på.

Bjørnøya R1970 2019 05 28 16h37m26s170

Gassoppkomme fra havbunnen ved Bjørnøya

Forskere har påvist over 1000 sannsynlige gasslekkasjer - såkalte gassoppkommer - fra havbunnen ved Bjørnøya. Funnet er gjort i det store kartleggingsprogrammet MAREANO.

Prøver av sediment og sjøpølse fra MAREANO tokt juni 2018

Mulig lokal kilde bak kvikksølv i kveite

Nye analyser tyder på at kvikksølvforurensingen som ble funnet i kveite fra Ytre Sklinnadjupet kan ha lokale kilder. Det er fremdeles uklart hvor de organiske miljøgiftene i kveite kom fra. Et fiskefelt i Ytre Sklinnadjupet har vært stengt for kveitefiske siden 2017 på grunn av høye nivåer av miljøgifter.

R1935VL1992 hang a b still c

Nakensnegler på mitt første MAREANO-tokt

Toktdagbok: Bare 2-3 km fra Bjørnøya, etter halvannet døgns seilas med forskningsskipet G.O. Sars, kom vi frem til «påsketoktets» første videolokalitet, der vi filmet tre vakre nakensegler som klamret seg fast til bunnen i den kraftige strømmen.

gruppefoto av mannskap

Markerte MAREANO-stasjon nr. 2000

Toktdagbok: Tidlig langfredag ankom G.O. Sars Tromsø etter 14 vellykkede toktdøgn ved Bjørnøya. Området som er kartlagt på årets første kombinerte geologi-biologi-kjemi-tokt dekker Kveithola nordvest for Bjørnøya, samt nærliggende kontinentalsokkel og skråning.

modell av havbunn

Skred på kontinentalskråningen vest for Kveithola

Toktdagbok: Under siste del av årets MAREANO-tokt nordvest for Bjørnøya ble det tatt videoopptak og bunnprøver i et stort skred på kontinentalskråningen. Skredet, som er ca. 30 km langt, har gått en eller annen gang etter siste istid, muligens samtidig med ett av de store skredene utenfor Midt-Norge.

variert 110 m justert R1935 copy

En aggressiv huleboer i Kveithola

Toktdagbok: Halvveis i toktet har vi seilt gjennom Polarfronten og så vidt kommet ned i høyarktiske vannmasser på om lag 800 meters dyp. Bunnterrenget og faunaen har så langt vært varierende, fra stein, fjell og grus på relativt grunt vann nær Bjørnøya, til mer finkornete sedimenter på dypere vann i Kveithola. Og vi har også sett dramatiske scener fra en aggressiv huleboer.

fossil omriss mareanonett

Fant 275 millioner år gammelt fossil på havbunnen

Toktdagbok: Et merkelig avtrykk ble oppdaget i en steinblokk under det pågående MAREANO-toktet nord for Bjørnøya. Nå er påskemysteriet oppklart.

Bjørnøya

Sandstorm på havbunnen ved Bjørnøya

Toktdagbok: Havstrømmene rundt Bjørnøya er sterke, og sanden på havbunnen fyker av gårde som om det skulle være sandstorm i en ørken.

Mareano toktstart april 2019

Mot de store dyp ved Bjørnøya!

Toktdagbok: Ikke siden Nordland VI i 2012 har MAREANO vært på forskningstokt på de virkelig store dyp. Denne gangen skal vi dykke ned til 2000 meter vest for Bjørnøya.

Nymphon elegans chelae med fingre

Detektiven som finn svar i små klør og rare mønster

Ved hjelp av ørsmå detaljar nedteikna i gamle bøker, klarar Arne Hassel å identifisere havedderkoppar og sjøstjerner på sprit. Vår eigen detektiv har bygd opp eit unikt arkiv over alt det vakre, rare, mystiske og magiske som lever i havet - og svært mykje av tida brukar han på å identifisere artar som har dukka opp i prøvane på MAREANO-tokt. 

GO Sars

Bunnkartlegging ute på anbud

For første gang har MAREANO åpnet en anbudskonkurranse for leiefartøy til kartlegging av geologiske, biologiske og kjemiske forhold på havbunnen. Utlysningen er publisert på Doffin.

dvsbgfr

Internasjonalt samarbeid gir bedre kart og mer valuta for pengene

De tre største havbunnskartleggingsprogrammene i Europa, MAREANO (Norge), INFOMAR (Irland) og MAREMAP (Storbritannia), vil jobbe for mer like havbunnskart på tvers av landegrensene. Samarbeidet sikrer at MAREANOs kart er på høyde med de beste i verden.

Kjemiske analyser metode

Oppdatert metodedokument for kjemi

Metodene som brukes for prøvetaking, prøvebeskrivelse, registrering og analyser av sedimentprøver er oppdatert og samlet i et dokument på MAREANOs hjemmeside.

foto av menn i styrhus

Godt fiske med nye havbunnskart

Fiskere har gjort seg gode erfaringer med bruk av nye detaljerte sjøbunnskart. Fangsten er blitt større, drivstofforbruket mindre, og skadene på utstyret redusert.

As nett

Høye arsennivåer i Barentshavet

Forskere har påvist grunnstoffet arsen i overflate-sedimenter i de østlige delene av Barentshavet.

grafikk, modellert havbunn

Ut i Polhavet

Aldri før har MAREANO kartlagt havbunnen så langt nord. Lite sjøis i 2018 gjorde det mulig å dybdekartlegge på sokkelen nord for Svalbard – så langt ut i Polhavet som ekkoloddet opererte effektivt.