Gå til hovedinnhold
malangrevet

Nytt korallrev kartlagt

MAREANOs vårtokt nærmer seg slutten. Noe av det mer spennende vi har opplevd denne gangen var oppdagelsen av et friskt og flott korallrev på ryggen mellom Malangsgrunnen og Fugløybanken, det såkalte Malangsrevet.

 

koraller
Fra nedre deler av Malangsrevet. I forgrunnen sees et rødt sjøtre (Paragorgia) sammen med den hvite Lophelia-korallen og en uer. I bakgrunnen står en ansamling laksefargete Lophelia-kolonier.

Revet, som er ca. 30 m høyt og mer enn 1 km langt, var kjent av fiskere men er ikke blitt kartlagt før. På begge sider av ryggen med korallrev finnes dypere bassenger med bløt bunn hvor sjøpølser, sjøpenner og sjøfjær er vanlige.

Toktet har vært preget av dårlig vær og mange tekniske problemer med videoriggen CAMPOD. Etter at mye av tiden den første uken gikk med til kartlegging i Lyngenfjord hvor vi bl.a. fant restene av et korallrev, har vi nå utført mye av den planlagte kartleggingen på Tromsøflaket og i de nordlige deler av Troms II. Totalt har vi utført 45 videotransekter og gjort innsamlinger på 11 stasjoner. Vi har tatt ekstra prøver på alle stasjoner til MARBANK for bioprospektering og sedimentprøver for analyse av miljøgifter til SFT.

Vi holder nå på med kartlegging av de grunne områdene på Malangsgrunnen før "G.O. Sars" må vende tilbake til Tromsø lørdag morgen. De 14 toktdeltakerne har kost seg om bord og det har vært en sann fornøyelse å få hjelp av det dyktige mannskapet. 

Havmus
På Malangsrevet ”fløy” en havmus forbi over sjøtrær og Lophelia-koraller.

 

Sei
Ute på Tromsøflaket var bunnen fullstendig dekket av sei da vi landet med videoriggen natt til tirsdag.

 

Anemoner
I tillegg til koraller står anemoner tett på gammel korallgrus.

 

Sjøfjær
I de dypere bassengene på hver side av revet er bl.a. sjøfjær vanlige. Her med slangestjerne og reke på. 

 

Les mer

Vanskelig start for MAREANO-tokt
[10.04.07]

Om MAREANO

 

Kontaktperson

Toktleder
Lene Buhl-Mortensen
55 90 64 40
(om bord i G.O. Sars)